Wat wil je? Creëer je eigen leven!

“A happy person is not a person in a certain set of circumstances,
but rather a person with a certain set of attitudes”. – Hugh Downs

happy en gelukkige mensen, positieve attitude

Victor Frankl schreef ooit: “Everything can be taken from a person but one thing: the last of human freedoms – to choose one’s attitudes in any given set of circumstances, to choose one’s own way.”

Kies je attitude!

We worden allemaal in ons leven geconfronteerd met problemen waar we voor ons gevoel geen controle op hebben. Toch, is er één ding waar we wel altijd controle op hebben en dat is onze attitude.

Wat verstaan we eigenlijk onder attitude?

Attitude noemen we ook wel houding? Attitude is eigenlijk alles wat te maken heeft met jouw gedachten, gevoelens en acties. De gedachten die je hebt, roepen gevoelens bij jou op, waardoor je op een bepaalde manier gaat reageren wat tot een bepaald resultaat leidt.

Als je terug redeneert dan zijn jouw resultaten afhankelijk van de gedachten die je hebt. Jouw gedachten bepalen jouw resultaten. Of anders gezegd jouw gedachten zijn de oorzaak van de resultaten (=gevolg) in jouw leven. Make sense?

Een voorbeeld

Stel je verheugt je op een avondje film kijken in de bioscoop. Je hebt er zin in om met je vrienden lekker uit te gaan. Je komt bij de bioscoop aan en …. de film is uitverkocht.

Een negatieve attitude

Je baalt als …een stekker. Je had je zo verheugd. Je had nog even gedacht om te reserveren, maar een vriend vond dat onzin, dus deed je het maar niet. Had je nu maar niet geluisterd naar die vriend van je en toch gereserveerd, nu is de hele avond verpest. Je kunt nu niet meer ergens anders nog heen voor de film….

Jouw gedachten op dat moment bepalen hoe jij je voelt, positief of negatief. Dat gevoel komt tot uitdrukking in jou lichaam doordat je ergens in je lichaam verkrampt (negatieve gevoelens), wat zijn effect heeft op het gedrag of je acties, die je laat zien. Je bent boos, komt niet meer op een ander leuk idee voor je avondje uit.

Een positieve attitude

Je had ook wat anders kunnen doen. Je had van tevoren kunnen reserveren ongeacht wat je vriend daar van vond. Je wilde graag naar de film, dus heb je ongeacht het commentaar van je vriend toch actie ondernomen. Je hebt de kaartjes gereserveerd en je verheugt je op de film.
Of.. het niet hebben van de kaartjes is jammer, maar is niet het einde van een leuk avondje uit. In tegendeel het leidt je naar dat leuke nieuwe grand cru cafe wat net is geopend. Daar wilde je nog graag eens naartoe!

Positieve resultaten zijn altijd het effect van een positieve attitude.

Attitude en resultaten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze volgen elkaar op zoals de dag de nacht opvolgt. Met andere woorden, de één is de oorzaak van de ander. Er is een oorzaak-gevolg relatie, ook wel de Wet van Oorzaak en Gevolg genoemd.

Wat betekent dat nou allemaal concreet? Als je negatief denkt, krijg je negatieve resultaten; als je positief denkt, bereik je positieve resultaten, iets wat je graag wilt. Een mooie quote die dit onderschrijft is van Ralph Waldo Emerson:

“A person is what they think about all day long.”

De resultaten die je in je leven bereikt, zijn een expressie van je gedachten, gevoelens en acties. Kijk eens naar je leven en bekijk de resultaten eens op verschillende gebieden, zoals relaties, werk, gezondheid en geld. Kijk eens of je een relatie kunt ontdekken tussen je attitude (oorzaak)  en jouw resultaten (gevolg).

Laten we eerst de oorzaak kant eens bekijken. Schrijf eens op:
Welke gedachten heb jij over je gezondheid?
Welke gedachten heb jij over je werk?
Welke gedachten heb jij over je relatie?
Welke gedachten heb jij over geld? enz.

Oké, dan kijken we nu naar de gevolg kant. Schrijf dit ook op, zodat je een relatie kunt ontdekken:
Hoe is jouw gezondheid op dit moment?
Hoe gaat het op dit moment in je werk?
Hoe staat het ervoor met je relatie?
Hoeveel geld heb je op dit moment?

Waarschijnlijk zul je een relatie ontdekken tussen jouw gedachten en jouw huidige situatie. Klopt? Dan is de hamvraag, kun je daar wat aan veranderen? Het antwoord is ja!

Het is goed om te weten dat winnen en verliezen twee kanten van een en dezelfde munt zijn. Welke kant het oprolt is afhankelijk van jouw attitude. Het is jouw keuze welke attitude je kiest en welke kant boven komt rollen.

En dat is nu precies het verschil met succesvolle & happy mensen.

Waar je controle op hebt is jouw manier van reageren op een situatie, waardoor je meer vat krijgt op de resultaten die je in je leven aantrekt. Dat is wat succesvolle & happy mensen doen. Zij hebben meer vat op het leven, omdat zij kiezen voor een positieve attitude.

Kijk ook eens naar onderstaand fimpje van Jack Canfield (1 minuut).

http://www.youtube.com/watch?v=tUBJReN4GnM

Het bewust kiezen van hoe je reageert is een eerste stap naar een ander nieuw leven. Wordt je bewust van het feit dat je jouw gedachten kunt kiezen elk moment van de dag. Verander je denken, verander je leven.

Je kunt kiezen welke gedachten je wel wilt denken en welke niet. Als er vervelende gedachten omhoog komen, kun je ervoor kiezen om hierop niet in te gaan. We kennen allemaal wel die interne dialogen die wij met onszelf voeren, toch? Moeilijk om daar niet op te reageren? Misschien, maar zeker wel het proberen waard!

Door de focus te zetten op positieve gedachten en dit een tijd vol te houden, kun je geleidelijk aan de manier van kijken in je leven veranderen, waardoor je dus ook andere resultaten aantrekt. Positieve attitude leidt tot positieve resultaten.

Uit breinonderzoek blijkt dat er in ons brein neurale netwerken zijn gevormd op basis van onze dagelijkse gewoonten, waaronder de manier waarop wij denken. Het kost tijd om die bestaande netwerken om te zetten naar nieuwe netwerken oftewel nieuwe dagelijkse gewoonten. Zo’n 30 tot 90 dagen zijn vaak nodig om een gewoonte te veranderen.

Elke keer dat je dat negatieve kritische interne stemmetje hoort, zeg dan tegen jezelf “Volgende”! En ga over naar een ander onderwerp, een andere gedachte of een andere tekst. Door hier bewust mee aan de gang te gaan, ontstaat een nieuwe gewoonte!

Misschien vind je dit lastig en zou je graag wat hulp gebruiken. Kijk dan eens hieronder.

Begin vandaag nog met het kiezen van jouw attitude!

Ontdek de dagelijkse gewoonten van succesvolle & happy mensen die ook jij kunt toepassen met dezelfde resultaten in jouw leven!

Klik hier voor meer informatie.

 

Speak Your Mind

*