Stress op een hele andere manier!

“In times of stress, the best thing we can do for each other is to listen with our ears and our hearts and to be assured that our questions are just as important as our answers.” ― Fred Rogers, The World According to Mister Rogers –

Stress doet je hart vele malen sneller slaan, versnelt je ademhaling en kan je behoorlijk doen zweten. Stress werd lange tijd gezien als vijand nummer 1, maar nieuw onderzoek toont aan dat stress enkel gevaarlijk is als je het idee hebt dat stress slecht voor je gezondheid is. De kans op overlijden neemt dan zienderogen toe! Mensen die veel stress hebben, maar dit niet als slecht voor hun gezondheid interpreteerden, hadden een veel lager overlijdensrisico.

 

Een andere visie op stress?

Er is onderzoek gedaan aan de Harvard Universiteit, waarin mensen leerden om een stressreactie juist te zien als een hulpmiddel om een uitdaging aan te gaan. Hoe? Het op wilde toeren slaan van het hart bereid je voor op actie en het sneller ademhalen zorgt voor meer zuurstof naar je brein. Op die manier ondersteunt je lichaam je beter voor de te leveren prestatie, zoals een presentatie of sportevenement.

Het opmerkelijke was dat deze nieuwe visie op stress een andere fysieke reactie teweeg bracht bij mensen tijdens een stressvolle actie. De hartslag ging wel omhoog, maar het samentrekken van de bloedvaten bleef achterwege. Als je weet dat hart- en vaatziekten juist ontstaan door onder meer het samentrekken van de bloedvaten, dan is dit een fantastische effect! Jouw stress zet aan tot actie en tot een beter gebruik van het brein door meer zuurstoftoevoer én ondertussen maak je minder kans op chronische hart en vaatziekten….. als je stress kunt zien als een hulpmiddel tijdens een uitdagende situatie!

Wat je nog meer moet weten over stress

Als je stress hebt, dan maak je het hormoon oxytocine aan. Ook wel het knuffelhormoon genoemd. Stress en knuffelen… Huhhh?
Wat de relatie tussen deze twee is en wat het effect is, dat vertelt Kelly McGonigal, een gezondheidspsycholoog, op een geweldig leuke en speelse manier in deze 15 minuten durende TED presentatie. Een must voor iedereen!

Speak Your Mind

*