Spanningen? Té druk? Verminder stress en vind rust in je hoofd.

Strong minds discuss ideas, average minds discuss events, weak minds discuss people.
~ Socrates

Leren ontspannen op elk gewenst moment, je gezondheid verbeteren, afrekenen met stress en slapeloosheid, ongewenste gewoonten doorbreken…… Het lijkt wel te mooi om waar te zijn. Ik kan ook wel wat extra slaap gebruiken en wat meer focus, dus op onderzoek uit.

Alfa staat

De Silva methode leert je aller eerst om te ontspannen door middel van allerlei ontspanningsoefeningen. Je brein wordt in een zogenaamde alfa staat gebracht. Dit is een toestand waarin je lekker ontspannen voelt en tegelijkertijd ook alert. Als je geen idee hebt van de tijd en de tijd vliegt voorbij dan zit je hoogstwaarschijnlijk in de alfa staat. De alfa staat kun je ook omschrijven als het ‘hier en nu’. Voor de techneuten onder ons, de alfa staat ligt tussen 8 – 13 Hz.

Op dat niveau kan je actief je onderbewuste instructies geven en zo jezelf (her)programmeren voor betere resultaten. Handig als je merkt dat je bijvoorbeeld vast zit in een situatie, geen idee meer hebt welke kant je het beste kunt opgaan en gestrest voelt. Jongeren die angst hebben voor de examenperiode kunnen zich beter concentreren, vrouwen in de overgang hebben minder klachten en mensen met allergieën rekenen daar voor altijd mee af, om maar een aantal cases te noemen.

Silva methode

De Amerikaan José Silva is de persoon achter deze methode. Hij heeft de krachtige oosterse technieken weten om te zetten naar onze veeleisende westerse maatschappij, waar tijd een geschenk is. In de Silva methode blijf je daarom tijdens het ontspannen actief bezig. Dit is voor veel mensen een uitkomst, want zelfs degenen die yoga beoefenen, hebben nogal eens moeite om het gebabbel in hun hoofd onder controle te krijgen. De Silva-methode is een goed alternatief om te ontspannen én actief bezig te zijn.

De methode zorgt ervoor dat je niet alleen je rechterhersenhelft gebruikt (gevoel), maar ook de linkerhersenhelft (ratio). Door de beide hersenhelften op de juiste manier te activeren, krijg je een beter resultaat.

Mirror of mind techniek

Een mooi voorbeeld van een Silva techniek om vrij te zijn van spanningen, stress, angsten en meer rust te krijgen in je hoofd is de ‘mirror of the mind’ techniek (MOM).
In deze techniek maak je gebruik van visualisatie en verbeelding. Even voor de goede orde, deze twee worden nogal door elkaar gebruikt. Er is een verschil, namelijk bij visualisatie gebruik je alleen een plaatje in je hoofd, terwijl bij verbeelding je ook de andere zintuigen gebruikt zoals gehoor en reuk. De visualisatie en de verbeelding gebruik je om een bestaande situatie te veranderen en een nieuwe voor jou meer wenselijke situatie te creëren.

De techniek bestaat uit drie eenvoudige stappen:
1. Stel het probleem vast.
2. Stel de gewenste situatie voor.
3. Stap in de gewenste situatie of resultaat.

Op de video geeft Laura Silva, de dochter van José Silva, een uitleg over deze eenvoudige én krachtige techniek.

Als je de Mirror of the mind wilt oefenen, denk dan aan het volgende:
Deze techniek wordt gebruikt voor het oplossen van problemen en het bereiken van jouw doelen.

Stel je in gedachten een spiegel voor. Deze spiegel zet je buiten jezelf in gedachten neer. Je kunt deze spiegel groter of kleiner maken, afhankelijk van de grootte van dingen of mensen die jij daarop wilt projecteren. De kleur van het frame van de spiegel laat je mentaal van blauw naar wit kleuren. Het blauwe kader is om het probleem te laten zien, het witte kader is om de oplossing of het doel weer te geven. Voordat je begint, breng jezelf eerst in alfa staat.

Projecteer vervolgens jouw probleemsituatie in de blauw omlijste mentale spiegel buiten je. Wees heel specifiek en helder. Hoe meer er gezien mag worden, hoe beter het opgelost kan worden.

Veeg daarna dit mentale beeld op de spiegel uit en verander de kleur van de spiegelframe naar wit. Beweeg de spiegel iets naar links (20 graden ongeveer). Projecteer nu een oplossing in de wit omlijste spiegel. Ook hier wees zo specifiek mogelijk. Wat zie je, wie zijn er, wat hoor je, etc…

Stap nu zelf in de oplossing die je hebt gecreëerd op jouw wit omrande mentale spiegel. Voel alsof het al gebeurd is. Wat zie je, wat hoor je en wat voel je.

De ‘mirror of the mind’ is één van de vele technieken die de Silva methode rijk is. Wil je meer weten of uitproberen?
Schrijf je dan gratis in voor hun basis pakket met 9 lessen.
Of ga naar hun online cursussen

Speak Your Mind

*