Mijn zelfbeeld: kan ik er wat aan doen?

“Whether you think you can, or you think you can’t. You’re right” – Henry Ford

Positief zelfbeeldAlles wat je zegt heeft de neiging om waar te worden. Als je bijvoorbeeld  zegt: dat kan ik niet”, dan wordt het hoogst waarschijnlijk ook jouw werkelijkheid. Ook al hoeft dat helemaal niet waar te zijn.

Henry Ford zei lang geleden al eens “Whether you think you can, or you think you can’t. You‘re right”.  Dus als je twijfels hebt of iets gaat lukken, maar je zegt ‘dat kan ik wel’, dan is de kans groter dat het wel gaat lukken.

De meest krachtige woorden op deze planeet zijn wel ‘Ik ben…’, gevolgd door iets. Alles wat je zegt, bepaalt jouw realiteit, bepaalt jouw leven. Het maakt niet uit of je dit hardop doet, zodat iedereen het kan horen. Of dat je het zachtjes in jezelf mompelt of gewoon van binnen beweert. Als jouw innerlijke stemmetje maar telkens herhaalt ‘dat kan ik niet’ of ‘ik ben dom’, dan wordt dat werkelijkheid.

‘Ik ben totaal niet goed in presenteren’, ‘ik kan geen stuk schrijven’, ik zal nooit echt goed kunnen skiën’.

Woorden bepalen jouw zelfbeeld

Woorden zijn magisch! Ze bepalen jouw realiteit. Ze bepalen jouw leven! Als je dit tot je door zou laten dringen, dan zou je acuut ophouden met sommige zinnen uit te spreken of te denken, toch? Je zou het onmiddellijk vervangen door uitspraken die een positief en leuk beeld van jou geven. Een beeld van jezelf dat je ook liever hebt en waar je ook nog eens beter door gaat voelen.

‘Ik ben geweldig in het geven van presentaties’, ik ben een creatieve geest als het gaat om schrijven’, ‘ik leer met gemak nieuwe ski-technieken’.

‘Nu krijg ik vaak te horen dat mensen het een beetje raar vinden om dingen over zichzelf te zeggen – met name positieve dingen – en daarbij het gevoel hebben dat ze glashard staan te liegen: ‘ik kan wel zeggen dat ik een geweldige spreker ben, maar dat is gewoon niet waar’.

Stel je zelf eens de vraag: waar komt dat beeld wat je nu van jezelf hebt vandaan? Vaak is dit zelfbeeld het resultaat van wat anderen jarenlang over jou hebben gezegd. Jouw ouders of opvoeders, familie, vrienden, collega’s etc. hebben jou bepaalde kwaliteiten (of juist niet) toegedicht en dat ben jij gaan geloven. Wat dat altijd waar?

Ondertussen heb je vaak genoeg gehoord hoe men naar je kijkt en ben je dit ook tegen jezelf gaan zeggen. Door deze continue herhaling zijn er in jouw brein bijbehorende neurale netwerken aangelegd, die ervoor zorgen dat je vol automatisch reageert als het gaat om bepaalde zaken. ‘Nee, joh, ik kan helemaal niet presenteren’. Je hoeft er niet eens bij na te denken. Voor je het weet, heb je dit al gezegd tegen anderen.

Andere woorden, ander zelfbeeld!

Als je nu besluit om dat beeld over jezelf bij te stellen, dan is het niet zo gek dat je daar wat ongemakkelijk bij voelt. Dat komt doordat het ingaat tegen je automatismen, die door de neurale netwerken in je brein worden bestuurd. Je hebt nieuwe netwerken aan te leggen. Dit gaat natuurlijk niet van de éne op de andere dag. Het kost tijd om iets nieuws op te zetten en dat te laten groeien.

Hoe kun je nu nieuwe netwerken aanleggen en zo een nieuwe automatisme creëren, die een positiever beeld van jezelf geven? Door elke dag positief tegen jezelf te praten, net zolang tot je merkt dat het vanzelf gaat. Dan heb je zogezegd de negatieve bal van woorden omgezet naar een positieve bal van woorden. Dus “lieg maar even over jouw nieuwe positieve zelfbeeld” en voel het elke dag een beetje groeien, totdat jouw (nieuwe) waarheid  is geworden. De bal van positieve woorden is groter geworden, dan de negatieve bal van woorden. Het rolt dan als vanzelf de goede kant voor jou op!

Om dit proces te vergemakkelijken, kun je gebruik maken van woorden als ‘steeds beter’ of ‘meer en meer’ of ‘elke dag word ik beter en beter’. Een paar voorbeelden:

Ik word steeds beter in het presenteren voor groepen
Ik leer elke dag weer meer en meer over hoe ik een stuk kan schrijven
Elke dag word ik beter en beter op welke manier dan ook in het skiën.

Op deze manier geef jij jezelf ook de ruimte en de tijd om te groeien. Je laat aan jezelf weten dat je geduld met jezelf mag hebben.

_________________________________________________________________________

Wat je nog meer kunt doen:

1) Kijk eens naar dit inspirerende filmpje van Zig Zigler (10 minuten), vooral aan het einde wordt duidelijk hoe het zelfbeeld van de persoon het verschil maakte in haar leven!

2) Laat je coachen en leer hoe jij jouw zelfbeeld verandert van negatief naar positief

3) Schrijf je in voor de Engelstalige CD serie Your Wish is Your Command en leer hoe jij jouw zelfbeeld kunt veranderen door het gebruik te maken van krachtige specifieke woordpatronen. Het leven zal niet meer hetzelfde zijn! 

4) Gebruik de Sociale media links om dit artikel te delen met je vrienden

_________________________________________________________________________

Speak Your Mind

*