Meer controle over jouw eigen leven?

“Het denkbeeld, macht te bezitten, verschaft vaak macht”. ~Lord Chesterfield

Let is be so!

Heb je er ooit aan gedacht hoe het zou zijn om meer controle te hebben over bepaalde onderdelen van jouw leven? Zou het niet geweldig zijn om bijvoorbeeld te beslissen hoeveel uren je wilt werken per week  of hoeveel geld je wilt maken per maand, hoe happy je wilt zijn en dat dan ook gebeurd?

Het is zoiets als in de oude Star Trek films, waarin commandant Piccard zegt wat hij wil, gevolgd door de vier magische woorden “Let it be so.” En hopla, zijn voornemen wordt bewaarheid.

Zou het niet geweldig zijn om je intentie uit te spreken, gevolgd door “let it be so”  en je weet zeker dat het gaat gebeuren.

Mijn dochter heeft volgens mij ook zo’n ingebouwde “let it be so” houding. Overal waar zij komt, ligt er wel een cadeautje dat door de winkelier nou net vandaag wordt weggeven. Ik val nog vaak van de ene in de ander verbazing, maar mijn dochter allang niet meer. Zij vindt het elke keer weer fantastisch dat ze ‘zomaar’ wat krijgt, maar …. Is er altijd wel blij mee. Ik heb al meerdere malen moeten aanhoren; ‘mam, je weet nu toch wel dat ik altijd geluk heb’.

Zou jij ook zoiets willen ervaren? Dat je gewoon al weet dat er iets gaat gebeuren of dat je iets gaat ontvangen. Het lijkt wel een droom, toch?

Wat hierboven staat druist een beetje in tegen onze vroegere conditioneringen. De meesten van ons hebben niet geleerd dat we meer controle kunnen hebben over onze uiterlijke ervaringen als wij wat meer onze innerlijke emoties en overtuigingen beheersen. We hebben eerder te horen gekregen dat we niet zelf kunnen beslissen of iets leuk is of niet, of je iets gelooft of niet. Ons gevoel is als een reactie op wat ons overkomt. Ons gevoel wordt van buitenaf gestuurd.

Dus…. Wat deden we? Ervan uitgaande dat we geen controle konden hebben over onze innerlijke gevoelens en overtuigingen, gingen wij op een andere manier onze ervaringen beinvloeden. Hoe? Harder werken, langer werken, meer doen. De bekende rat race; altijd maar meer en meer. Prima formule voor een burn-out.

Your Wish is Your Command

Gelukkig is er een andere manier. Vanuit ervaringen in mijn coachpraktijk zie ik dat de oorsprong van een probleem bijna altijd ligt in een innerlijke overtuiging; ik ben het niet waard, ik ben te dom, niemand luistert naar mij, ik word niet gezien…. En hopla…. Let it be so! Your Wish is Your Command!

Dus…. Eigenlijk beheers je de kracht om iets te laten gebeuren! Wat een zegen! Alleen…. Nu nog richten op datgene wat je wel wilt in je leven.

Misschien is het wel een goed moment om nog even voorgaande drie kleine zinnetjes te herlezen. Je beheerst het al en je heb je te richten op wat je wel wilt. Aha. Je hebt je veel bewuster te zijn van waar jij je aandacht op richt. Want… je wordt of krijgt datgene waar je de meeste focus oplegt.

Hmmm, dus die commandant Piccard, geloofde ook echt dat er ging gebeuren wat hij wilde toen hij de woorden ‘Let it be so” uitsprak?  Dat betekent dat je beter kunt aangeven wat je wel wilt en daar in gaat geloven, dan krijg je tenminste meer van wat je wel wilt, toch?

Het is het proberen waard. Alleen hoor ik nu wat hersencellen kraken, die zich afvragen; klinkt goed, maar hoe richt ik mijn gedachten toch steeds op wat ik wel wil? Tja, daar is gelukkig ook een antwoord op.

Als je boos, verdrietig of humeurig bent, hoe voel jij je dan? Dan heb je een slecht gevoel. Aha.
Als je blij, uitgelaten of enthousiast bent, hoe voel jij je dan? Dan heb je een goed gevoel. Aha.

Controleer je gevoelsleven

Je gevoel gebruik je als een interne richtingwijzer voor jouw leven. Je gebruikt het niet als daar moet ik op reageren. Nee, je benut het als een soort van controlepost, die je vertelt welke kant je opgaat. Een slecht gevoel betekent; ik denk of zeg wat ik niet wil. Reactie: Adem even diep in en denk dan een andere (fijnere) gedachte die … beter voelt. Hopla.
Een goed gevoel betekent; ik denk of zeg iets wat ik wel wil. Prima, ga daarmee door.

Voelt dat als meer controle? Dacht het wel. Ik kan me voorstellen, dat als je zo niet bent opgevoed, dat het even wennen is. Maar ja, eten met mes en vork hebben we ook geleerd door het vaak genoeg te oefenen.

Practice becomes habits. Habits creates succes!

_________________________________________________________________________

Wat je nog meer kunt doen:

1) Laat je coachen en leer hoe jij jouw gevoelens veel beter kunt controleren en kunt inzetten voor meer succes, gezondheid en happiness

2) Schrijf je in voor de CD serie Your Wish is Your Command en leer hoe je met behulp van jouw gevoelens alles kunt zijn, hebben en doen wat je maar wilt 

3) Als je dit artikel leuk vindt, gebruik de Sociale media links om het te delen met je vrienden

_________________________________________________________________________

Speak Your Mind

*