Attitude maakt het verschil!

Benader iemand zoals hij is en hij zal zo blijven. Benader hem zoals hij kan worden en hij zal zo worden. ~Goethe

Heel wat jaren geleden werd er door Dr. Robert Rosenthal van de Harvard University een paar experimenten gedaan met drie groepen studenten en drie groepen ratten. Hij vertelde de eerste groep studenten dat ze geweldig veel geluk hadden. Zij mochten werken met de meest geniaal gebleken ratten. Deze slimme ratten wisten direct waar zij eten konden vinden. De studenten werden aangemoedigd om vooral veel eten te kopen!

De tweede groep studenten werd verteld dat zij zouden gaan werken met ratten van een gemiddelde intelligentie. Ze moesten vooral niet teveel gaan verwachten van deze gemiddelde ratten. Alle inspanningen waren gemiddeld te noemen van deze ratten, dus hun performance was ook aan te merken als gemiddeld. Ze zullen het eten wel vinden, maar niet snel, het kost wat tijd.

De derde groep studenten kreeg te horen dat zij pech hadden om met een groep ratten te moeten werken, die als zij al eten konden vinden dan was dat per toeval. Dus het was maar de vraag of er eten gekocht zou moeten worden voor deze groep domme ratten.

Zes maanden lang voerden de studenten de experimenten uit. De slimme ratten hadden een geniale performance. Ze hadden in no time het eten gevonden. Er werden zelfs snelheidsrecords gebroken! De gemiddelde ratten deden er wat langer over, dus daar werden geen records neergezet. En ja, de domme ratten, tja die liepen elke keer per ongeluk tegen het eten aan.

Het interessante aan dit experiment was, dat er geen slimme, gemiddelde en domme ratten waren. Ze waren allemaal hetzelfde. Het verschil in resultaat was het directe gevolg van het verschil in attitude van de studenten naar de ratten toe. Interessant, nietwaar?

De studenten met de slimme ratten behandelden hun ratten anders, omdat zij deze ratten ook met andere ‘ogen’ bekeken.

Een andere kijk op de zaken, brengt een andere resultaat teweeg!

Als wij dit experiment nu eens los laten op mensen, is er dan eenzelfde resultaat te verwachten?

Er is een experiment gedaan op een basisschool waar een docent te horen kreeg dat zij toch wel heel veel geluk had. Zij had een klas met hele slimme kinderen. Deze kinderen zijn zo slim dat ze bijna een antwoord geven voordat je de vraag hebt gesteld. Maar opgelet, ze willen je ook wel te grazen nemen  Ze zijn lui en zullen je proberen te overtuigen om minder werk te geven. Dus werd er tegen de docent gezegd; luister niet naar hun en maak je geen zorgen dat ze het materiaal te moeilijk vinden. Help ze met alles wat er binnen jouw mogelijkheden ligt; geef ze vertrouwen, aandacht en stimuleer ze. Dan kunnen ze de meest moeilijke opdrachten volbrengen.

Een tweede docent werd verteld dat ze een gemiddelde klas had. Ze zijn niet slim, maar ook niet dom. Dus je mag gemiddelde resultaten verwachten.

Dus…. wat was het resultaat?

Uiteraard deden de ‘slimme’ kinderen het beter dan de ‘gemiddelde’ kinderen. Sterker nog de slimme kinderen waren aan het einde van het jaar maar liefst een school jaar vooruit ten opzichte van de klas met de gemiddelde kinderen. Maar….. je snapt het al; er waren helemaal geen verschillen in de klas. Alle kinderen waren gemiddeld.

Ook hier was het enige verschil de houding of attitude van de docent. De docent met de slimme kinderen dacht dat ze slimme kinderen in de klas had en behandelde deze kinderen dus ook als slim en stimuleerde daardoor deze kinderen meer om uit zichzelf te halen.

Benader iemand zoals hij is en hij zal zo blijven. Benader hem zoals hij kan worden en hij zal zo worden. ~Goethe

Een manier om dit in de praktijk te brengen, is in iedereen het goede te zien en ook te benoemen. Wie je ook tegenkomt, wat is er goed aan deze persoon. Benoem dat! Laat die persoon in jouw aanwezigheid groeien! Doe net zoals die docent, geef aandacht. Dat alleen al maakt een geweldig verschil. Geloof in die ander.

Misschien kleedt deze persoon zich altijd mooi of misschien heeft de persoon altijd leuke ideeën of is de persoon altijd zo heerlijk enthousiast en spontaan of is de persoon zo heerlijk rustig wat er ook gebeurt of is altijd vrolijk of kan heel snel rekenen of  ….

En…. hoe zie jij jezelf? Geloof jij dat jij ook iets kunt bereiken, iets kunt veranderen in jouw situatie, in jouw leven. Geloof jij dat jij met een andere attitude misschien wel andere dingen aan kan trekken in je leven als het gaat om relaties, vriendschappen, geld en gezondheid? Geloof jij in jezelf? Geeft te denken hé?
_________________________________________________________________________

Wat je nog meer kunt doen:

1) Laat je coachen en leer hoe jij jouw attitude succesvol kunt veranderen en zo meer resultaten kunt boeken op allerlei aspecten van jouw leven. Ga naar coaching en lees daar wat de mogelijkheden zijn. Wil je kort, krachtig en vanuit thuis coaching ontvangen, kijk dan eens voor de mogelijkheden van online of skype coaching.  

2) Your Wish is Your Command is een CD serie, waarin besproken wordt hoe je een succesvolle attitude kunt creëren.

3) Als je dit artikel leuk vindt, gebruik de Sociale media links om het te delen met je vrienden

_________________________________________________________________________

 

Speak Your Mind

*