7 tips voor meer financiën in jouw leven

“Money is one of the most important subjects of your entire life. Some of life’s greatest enjoyments and most of life’s greatest disappointments stem from your decisions about money. Whether you experience great peace of mind or constant anxiety will depend on getting your finances under control.” ~Robert G. Allen

financiele vrijheidOp dit moment hebben veel mensen een uitdaging om het financieel allemaal op een rij te krijgen dan wel te houden. Er wordt heen en weer geschoven met geld om alles rond te krijgen. Er zit weinig systeem in of het moet wel zijn: alles moet voor een bepaalde datum betaald zijn.

Dit dichten van de gaten geeft elke maand weer de nodige zorgen over hoe het allemaal straks verder moet. Het maakt niet gelukkiger, wel zorgelijker. Wat kun je daar aan doen?

Misschien is een andere kijk op de financiën wel een oplossing. T. Harv Eker heeft een zeer praktisch geld managementsysteem bedacht, die ongeacht jouw financiële omstandigheden nu, door iedereen te hanteren is. Aan de hand van een ‘jars systeem’ oftewel een systeem van geldpotjes geeft hij praktische tips voor het op een verantwoorde wijze besteden van je geld. Deze tips zijn direct toepasbaar en geven je bovendien de mogelijkheid om je huidige bestedingspatroon eens onder de loep te nemen. Twee vliegen in één klap. En als bonusklapper nog een extra tip vanuit Happy Quote voor een mogelijkheid om meer financiën in jouw leven te creëren.

Tip 1: Financiele Vrijheid

Zorg ervoor dat je 10% van alle inkomende gelden (salaris, belastingteruggave, vakantiegeld, uitkering, e.d.) direct na binnenkomst stopt in je Financiële Vrijheid potje. Deze geldpot zorgt ervoor dat je een vorm van passief inkomen krijgt oftewel geld ontvangt terwijl je daar eigenlijk niets voor hoeft te doen. Een makkelijk voorbeeld daarvan is spaarrente.
Nu is de spaarrente niet hoog, maar toch die paar procent krijg je er wel bij. Naast spaarrente kun je ook denken aan beleggen en investeren. Het geld kun je ook daarvoor gebruiken. Bij de laatste tip geef ik een voorbeeld hiervan. Wat belangrijk is om te houden; je haalt nooit en te nimmer geld van deze rekening af dat niet tot doel heeft om een passieve inkomensstroom op te starten.

Tip 2: Maandelijkse kosten

Besteed maximaal 55% van je inkomsten aan de maandelijkse kosten. Hieronder vallen zaken als de dagelijkse boodschappen, energierekening, woonlasten, kosten van vervoer, kleding en telefoon. Voordeel van het bijhouden van alle uitgaven is dat je met de neus op de feiten wordt gedrukt. Weet jij hoeveel geld er maandelijks door je vingers glipt? Vaak meer dan je denkt! De enige wijze om dit inzichtelijk te maken, is om alle kostenposten op een rijtje te zetten. Vaak is dat al een uitdaging op zich. De volgende uitdaging is dan om de kosten binnen de 55% van je inkomsten te krijgen. Je zult daarvoor alle onderwerpen kritisch onder de loep moeten nemen en kijken waarop je kunt besparen. Omdat dit de grootste geldpot binnen het geld managementsysteem is, is het van belang dat je deze onder controle krijgt. Als dat lukt, dan zal er meer lucht komen in de financiën.

Tip 3: Lange termijn sparen

Zet maximaal 10% van je inkomsten opzij voor grote(re) uitgaven, zoals een wasmachine, verbouwing of te voorziene uitgaven. Je kunt voor jezelf in kaart brengen wat er allemaal onder deze categorie valt en welke bedragen daarbij horen. Als je bijvoorbeeld weet dat een wasmachine gemiddeld 8 jaar meegaat en je hebt deze al 6 jaar, dan weet je dat je op een gegeven moment aan vervanging moet gaan denken. Als een nieuwe wasmachine ongeveer € 400,- kost. Dan zou je de komende 2 jaar elke maand (€ 400,- / 24 maanden =) € 16,66 apart kunnen zetten. Het meest handige is om dit bedrag (en de bedragen van alle andere onderwerpen) op een aparte spaarrekening te zetten, zodat je daar in de tussentijd ook nog rente over krijgt.

Tip 4: Geniet van je geld en geef het uit

Misschien een beetje tegenstrijdig in het kader van het managen van je geld, maar geld is ook leuk! En om de leuke kanten van het geld te benadrukken, is het handig om 10% van je inkomsten uit te geven aan leuke dingen, zoals een dagje uit, een massage, een vakantie, accessoires die je niet nodig hebt en eten en drinken met vrienden. Het belangrijkste is nog wel dat je ervan geniet. Het handigst is om deze elke maand lekker te spenderen, hoe klein ook het bedrag, of een paar maanden deze op te sparen tot een groter bedrag.

Tip 5: Goede doelen

Als het goed gaat met jou, dan is het fijn dat anderen dat ook hebben toch? Je kunt dit doen door bijvoorbeeld 5% van je inkomsten aan goede doelen te schenken. Alternatieven op dit thema zijn om geen geld, maar tijd te geven door vrijwilligerswerk te gaan doen. Of nog bruikbare goederen aan een goed doel schenken of naar de kringloop brengen in plaats van ze op Marktplaats.nl te zetten.

Tip 6: Ontwikkel jezelf

En de laatste tip uit de koker van T. Harv Eker is dat je de resterende 10% aan ontwikkeling uitgeeft en zo je horizon verbreedt, waardoor er meer kansen voor je zichtbaar worden. Hoe meer je er achter komt wat je graag wilt en waar je goed in bent, hoe beter je gericht kunt rondkijken naar mogelijkheden om daar mee aan de slag te gaan. Aangezien je doet wat je leuk vindt, zul jij je ook gelukkiger voelen. Hoe minder zorgen jij je maakt, hoe meer mogelijkheden er op jouw pad komen.

Met behulp van deze tips is er balans in je denken over geld. Of je dit systeem gaat gebruiken of niet, het belangrijkste van dit alles is wel dat je een geldsysteem hebt! Een systeem dat je elke dag toepast. En dat is de grootste uitdaging voor een ieder!

Ik gebruik dit systeem zelf al een paar jaar. Het heeft wat uitzoekwerk in het begin gekost, maar nu is het veel overzichtelijker en heb ik verschillende rekeningen waarmee ik deze “geldpotjes” vul.

Mijn kinderen gebruiken ook al een aantal jaren een aangepast geld managementsysteem met glazen geldpotjes! Zij hebben een geldpotje voor ‘lang sparen’ (financiële vrijheid), die na verloop van tijd op een bankrekening wordt gezet. Een potje voor ‘kort sparen’ (lange termijn sparen), waar zij sparen voor grotere uitgaven zoals een specifieke game of speelgoed. Een geldpotje ‘geven’ (goede doelen), waaruit ze collectes aan de deur mee betalen (wat altijd hele leuke reacties oplevert van de collectanten) of een donatie doen aan een stichting. En zij hebben een geldpotje ‘direct uitgeven’ (geniet van het geld). Dat geld mogen ze direct benutten voor wat dan ook. Daar hebben wij als ouders niets over te zeggen (en dat is maar goed ook…). Je kunt met dit systeem dus ook al op jonge leeftijd beginnen.

Tip 7: Creëer Meer Financiële Vrijheid met Profit Clicking!

Tot slot een bonustip vanuit Happy Quote! Uit ervaring weet ik, dat als je aan de slag gaat met dit systeem van geldpotjes en je krijgt het steeds beter onder de knie, dan word je nieuwsgierig naar meer mogelijkheden dan alleen het geld laten groeien door spaarrente. Ik heb mij verdiept in passieve inkomensstromen (het potje ‘ontwikkel jezelf’ kwam daar goed van pas!) en kwam terecht bij onder meer Profit Clicking. Een mooie manier om je geldpotje van financiële vrijheid te vergroten. Afhankelijk van jouw situatie kun je hier heel voorzichtig mee beginnen of er vol voor gaan. Voor ieder wat wils. Uitleg krijg je op de site van Profit Clicking. Of als je eerst nog wat Nederlandse uitleg wilt, kun je ook eerst hier naar toe.

Enne…. mannen…. laat je niet door de titel afschrikken hoor;-)

Speak Your Mind

*